Sürekli gelişen, disiplinlerarası bir bilim dalı olan Moleküler Biyoloji ve Genetik, canlılığı oluşturan moleküllerin temel özellik, yapı ve fonksiyonlarını, birbirleriyle etkileşimlerini ve bu etkileşimler sonucu çıkan hücresel yanıtları araştırır. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü yenileşimci ve nitelikli bir programla girişimci, araştıran, uluslararası nitelikte, etik değerlere bağlı, canlıların işleyişini moleküler düzeyde anlayan, bilgisini toplumun yararına uygulayan ve sorunlara çözüm geliştirebilen mezunlar veren bir bölümdür.

Haliç Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2000-2001 eğitim-öğretim yılında eğitime başlayan bölüm, 2004 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Alanında uzman akademik kadrosu ile eğitime devam etmektedir.  Lisans eğitimi yanında 2004-2005 eğitim-öğretim yılında yüksek lisans alanında da eğitim vermeye başlamıştır. Haliç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü kaliteli eğitim programı, donanımlı laboratuvar alt yapısı ve sahip olduğu uzman ve deneyimli öğretim üyesi kadrosu ile öğrencilere eğitim olanağı sunmaktadır.

Lisans programının ilk iki yılında, öğrencilere bilimsel altyapı kazandırmak amacıyla, ağırlıklı olarak temel bilim dersleri olan matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri verilir. Son iki yılda moleküler biyoloji, moleküler genetik, moleküler biyoloji teknikleri ve moleküler biyoloji uygulamaları, hücre moleküler biyolojisi gibi zorunlu teorik ve laboratuvar dersleri verilmektedir. Bunun dışında öğrencilerin bölümleri ile ilgili farklı yönleri keşfedebilmeleri için kanser biyolojisi ve genetiği, genetik mühendisliği, kök hücre biyolojisi, RNA dünyası, biyoinformatik, moleküler mikrobiyoloji ve mikrobiyel teknoloji dersleri ile ilgili zorunlu derslere ek olarak özel alanlarda alan seçmeli ve alan dışı seçmeli dersler verilmektedir. 4 yılın sonunda öğrencilerimiz donanımlı bir şekilde, alanda aranan ve tercih edilen mezunlar olarak programı bitirirler.

Mezunlar lisans eğitimi boyunca edindikleri donanımlar sayesinde AR-GE merkezlerinde, hastanelerin genetik laboratuvarlarında, özel genetik tanı laboratuvarlarında, tüp bebek merkezlerinde, Adli Tıp Kurumunda, tarım, hayvancılık ve ilaç sektöründe tercih edilirler veya akademisyen olarak da kariyerlerine devam edebilirler.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Matematik, Mühendislik bölümleri, Ebelik, Beslenme ve Diyetetik gibi bölümler ile çift anadal ve yandal programı imkânı da sunmaktadır. Ayrıca öğrencilere Erasmus Değişim Programı kapsamında yurt dışında eğitim görme fırsatı verilmektedir.

Giriş Bilgileri

Kuruluş Yılı  2000-2001
Puan Türü SAY
Eğitim Dili İngilizce